Bästa dryckerna till kräftskivan!

Snart är det dags för den årliga kräftskivan men vilka drycker passar bäst till!? Jag tog reda på detta genom jobbet! Kräftor är rejällt salta och ofta tillagade med öl och dill. Till kräftorna är tillbehören bröd, samkrik hårdost, smör och paj vanligt. Få tänker sig nog en kräftskiva utan öl och snaps, likaså jag. En ljus lager med medelstor till stor stor beska rekommenderas. Sältan i kräftorna gör att syran i ett vin upplevs som mildare vilket gör att ett vin med hög syra och lite sötma passar perfekt, sältan blir då balanserad. Ett halvtorrt friskt och fruktigt eller druvigt och blommigt vin med lite sötma och hög fruktsyra passar därmed bra att servera. När det gäller snaps passar ett kryddat brännvin med smak av exempalvis dill, citrus och kummin bra. Till en kräftskiva finns det självklart alkoholfria alternativ när det gäller öl och vitt vin, dock inte när det gäller sprit.
 
Mina tips:
 
Öl - ljus lager
 
Eriksberg nr (1584) 14,90 kr (0,90 kr pant tillkommer)
Maltig smak med inslag av ljust bröd, knäck och aprikos.
        
               
Kaltenberg nr (1270) ekologisk 11,90 kr
Maltig smak med inslag av honung, timjan och citrusskal. 
 
Öl - alkoholfritt
 
Weihenstephaner nr (1922) 12,90 kr
Kryddig, något syrlig, jästaromatisk smak med inslag av citronpastill, nejlika och bröd. 
 
 
Störtebecker nr (1402) 9,80 kr
Brödig smak med inslag av honung, citrusskal och örter. 
 
 
 
Vitt halvtorrt vin
 
De Bortoli - Riesling nr (6403) 69 kr
Halvtorr, blommig, druvig smak, inslag av honung, litchi, mandarin och päron. 
 
 
                     
 
Moselland - Riesling nr (6657) 59 kr
Halvtorr, druvig smak med inslag av päron, honung och mandarin. 
 
Vitt alholfritt vin
 
Sutter home fre - Chardonnay nr (1969) 42 kr
Torr, fruktig smak med viss sötma, inslag av aprikosmarmelad, äpple och citrus. 
 
 
Kryddad sprit
 
En back snaps nr (141) 259 kr
Två flaskor vardera av följande sorter: Smålandssnaps, Västkustsnaps, Västgötasnaps, Fäbodsnaps, Hirkum Pirkum, Annebergs Kornbränvin Folkabo. 
 
 
 
    

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0